Kittenz lead the way

čtvrtek, května 04, 2006

Filmové přehlídky v Olomouci

Vzhledem k tomu, že čas pokročil a sezóna kulturních akcí začíná s hezkým počasím, je načase udělat reklamu. V nejbližší době tak Olomouc stihne pohroma v podobě dvou velmi zajímavých filmových přehlídek. Samozřejmě, že je zmiňuji i z důvodu, že jsem součástí dramaturgických týmů.

Tou první je pohroma jménem Lucio Fulci, jméno pro mnohé ne neznámé. Tento italský režisér je spjat zejména s hororovým žánrem, přestože paleta jeho záběru je poměrně pestrá, od komedií až po „rodinné“ filmy (pamatujete Bílého tesáka?). 6. května proběhne v prostorách filmového sálu na konviktu reprezentativní přehlídka jeho nejznámějších hororů, neboť to je žánr, který jej proslavil nejen po rodné Itálii, ale i ve světě. Dodnes se na Fulciho odvolává celá řada režisérů, včetně takových, jakými jsou Quentin Tarantino nebo Tim Burton (aluze na Fulciho filmy najdete u obou zmiňovaných).

Přehlídka organizovaná studenty katedry divadelních, filmových a mediálních studií bude sestávat z této čtveřice:


Druhou akcí je Foršpanfest, který proběhne 12. května taktéž ve filmovém sále konviktu. Pravděpodobně teď lovíte v paměti, co to hrozné slovo může znamenat. Není to nic jiného, než filmová upoutávka, kterou jsme si zvykli nazývat univerzálně jako trailer. Foršpan je označení poněkud pozapomenuté, ale přesto stále k nalezení v literatuře o filmu. Samozřejmě, že se nechceme stavět do pozice snobských intelektuálů výběrem tohoto archaismu (co jiného to dnes je?), jen pokračujeme v tradici a razíme cestu jakémusi subverzivnímu proud vůči Praze, kde se letos začátkem roku konala první Noc plná trailerů. Olomoucká přehlídka letos zažívá již svůj druhý ročník. Překvapil nás loňský nebývalý zájem a rozhodli jsme se i letos pokračovat. Co tedy konkrétně potencionálního diváka čeká: oproti loňsku je posílena teoretická složka, což znamená více informací a rozdělení přehlídky do několika atraktivních bloků. Konkrétně čtyř: obecná charakteristika traileru, jeho dělení, postupy apod., druhým blokem je popis uplatnění trailerových postupů ve filmu; dále rozšíření záběru nejen směrem k filmu, ale kombinaci filmu a počítačových her, respektive uplatnění „filmovsti“ v počítačových hrách, což je nejpatrnější právě v herních trailerech, které se od těch filmových liší jen nepatrně. Závěrečným blokem je trailerová politika v noirovém filmu, kterou přednese náš exkluzivní host. Chybět nebude ani blok toho nejlepšího na poli traileru.

Přesto nechceme jen diváka unudit záplavou fakt a informací, tudíž vizuální složka bude převládat.

Vstupné je volné, neboť přehlídky jsou organizovány studenty v rámci katedry (Jde o naši dobrovolnou aktivitu a jakési rozšíření výuky). Přijít může každý, takže pokud náhodou nebudete mít co dělat v tu dobu, jste vítáni.

1 Comments:

At 4:17 dop., Anonymous Anonymní said...

neopomeňte tento http://www.csfd.cz/film_trailer.php?id=182290

 

Okomentovat

<< Home