Kittenz lead the way

pátek, března 17, 2006

Yeah yeah yeahs – Show Your Bones

Nové album, nový zvuk“ řekl bych, kdyby už nebylo co víc dodat a já se s tím chtěl rychle vypořádat. Ale ne, já si musím všechno v klidu probrat a přebrat, než něco definitivně řeknu. A pozor, protože už to brzo řeknu a to nejspíš určitě hned na konci téhle recenze.

Jak to s tím NYC art punkem vlastně je? Yeahs na novém albu ukázali všem fanouškům kosti, tak to je. Jdou do sebe, hrají víc na emoce, jsou zahloubaní. Album je celé takové zklidněné, možná trochu uhlazené (jen hudebně, jinak je to nářez; chce se říct jako vždy). Marně jsem hledal nějakou ostřejší pecku typu Pin nebo Date With The Night. Na kytary trochu přitlačí v Mysteries, trošku v Deja Vu. Ale jinak je dominantní pomalejší tempo. Víc kytarovější, řekl bych. Songy jako The Sweets, Turn Into nebo Gold Lion k nim jasně patří. Co mi tu ale docela citelně chybí je naprosto zběsilý zpěv Karen O, post-punkové divy loserské generace, tak jak to umí třeba v Pin – zpěv až na samou hranici melodičnosti, kdy se stírají rozdíly mezi skřeky a jasně artikulovanými slovy. Deja Vu jsou toho slabé náznaky, možná trochu v Honeybear, ale jinak je její zpěv víc civilnější, raději buduje melodičtější linku, než aby ji rozbíjela. Mnohem častěji tu zazní zpěv podbarvený jen akustickou kytarou. Karen má hlas a jasně na to upozorňuje, o tom žádná.

Yeah Yeah Yeahs na novém albu zní tak, jak by chtěli znít tucty jejich nohsledů a napodobitelů, ale kteří tak nikdy znít nebudou. (to je docela blbá věta, ale v podstatě vystihuje všechno). A ještě vám nakonec vypíchnu pár silných míst (de facto všude), která výrazněji utkvívají v hlavě:

Deja Vu s neopakovatelnou hlasovou polohou, velmi procítěně náladový refrén (my favourit).

Honeybear – přidrzle vlezlá s valivým kytarovým zvukem

Phenomena – lehce odsekávaná melodie, na které má podíl i Karen, když text víc recituje než zpívá.

Gold Lion – pro svou lehkost na kost

A to co jsem chtěl říct nakonec je trapně pubertální prohlášení o desce, když ne roku, tak aspoň měsíce, protože tenhle rok je už teď nějak moc nabitý kvalitní muzikou. Yeah Yeah Yeahs – Show Your Bones je jednoznačně deskou měsíce března (i přesto že teprve vyjde, ale jak již ve F:ltru trefně poznamenali – dnes je čerstvě vydaná deska dávno staré zboží).



0 Comments:

Okomentovat

<< Home