Kittenz lead the way

sobota, března 04, 2006

Monstrum z galaxie Arkana (Dušan Vukotić, 1981)

Ještě teď nevěřím vlastním očím. Neskutečně šílené béčko o mimozemšťanech a monstru z galaxie Arkana, kteří naruší poklidný chod přímořského městečka a nesmazatelně vstoupí do života spisovatele sci-fi povídek Roberta. Po všech stránkách špatný film se ale ukazuje jako jeden z nejzábavnějších dobrých „špatných“ filmů. A absurdita navrch – celé je to vzniklé v československo-jugoslávské koprodukci(!).

Něco obecně k příběhu: spisovatel Robert se snaží napsat povídku o návštěvnících z výše zmiňované galaxie. Do své práce je naprosto ponořen, že si ani nevšímá bortícího se vztahu s dívkou Bibou. Jeho postavy z povídky se náhle zhmotní, čímž se spouští série podivných událostí, které vyvrcholí „masakrem“ na svatbě. Návštěvníky jsou dvě podivné děti (malé, blonďaté a ve zlatých skafandrech) a jejich „dozor“, androidka příznačně nazvaná Andra. Jedno z dětí sebou má navíc hračku – figurku monstra, které se dokáže zvětšit v monstrum skutečné.

Těžko hledat šílenější paskvil, protože film jednak staví na sci-fi prvcích, pak přechází k hororu, komedii (Macourkova spoluúčast na scénáři je patrná) a nakonec i cosi jako partnerské drama. Ještě nejneuvěřitelnějšími jsou akční scény (honička v člunu, lasery, výbuchy, plameny sršící monstrum!…), efekty jak vystřižené z Návštěvníků – lasery, barevné létající koule/vesmírné plavidlo (má zvláštní vlastnost – je odolné vůči asteroidům a magnetickým polím, ale pod dotykem lidské ruky se rozpadne). Ten scénář je pekelný a nejsem si jistý, že to je jen zásluhou Miloše Macourka (nezapomenutelná scéna: lidé se dozví o mimozemšťanech a vydají se je pod vedením „esoterické“ hippie ženy přivítat v jejich úkrytu - jeskyni. Tam žena-hippie usoudí, že se všichni musí svléknout, aby dokázali, že přichází v míru. Jeskyně plná naháčů a v 80. letech u nás? Neskutečné.). Závěrečný masakr na svatební hostině se dokonce neobešel bez zvláštních „gore“ efektů – dvě utržené hlavy, noha a hořící lidé (ale žádná krev). Nakonec mimozemšťané vše vyřeší vrácením času. A to jsem ani nezmínil to nejšílenější, a sice že hlavní hrdina byl v dětství odokojen vlastním otcem (!).

Jestli vám to náhodou může připomínat například film Četník a mimozemšťané, patrně jste na správné cestě. Těch vlivů tu bude víc – monstrum, které je stejně jako trio mimozemských cestovatelů zhmotnělým výplodem spisovatelovy fantazie zavání Zakázanou planetou. Takhle se dá pokračovat – od Návštěvníků, Létajícího Čestmíra až po Arabelu a Barbarellu. Do toho ještě započítejte herecké obsazení – v hlavních rolích sice nikdo známý, zato v těch vedlejších jsou „esa“. Rádoby komediální rozměr obstarává plejáda českých herců jako je Ivana Anderlová nebo Helena Růžičková (zneškodněna nervovým plynem vycházejícím z monstra). Že jde o štěky příšerné kvality už musí být zřejmé.

Ještě pár slov k monstru – vzhledem připomíná cosi mezi Adélou (Adéla ještě nevečeřela), tou ušatou potvorou z Kačenky a strašidel a květinovými lidmi z Létajícího Čestmíra. Má sosák, šlehá oheň a vylučuje nervový plyn. Překvapením pro mě byl jeho autor – Jan Švankmajer. Ono to totiž vůbec nepřipomíná nic z jeho běžné tvorby. A to ani vzdáleně. Vesměs je to taková Macourkovsko-Vorlíčkovská potvora.

Prapodivný paskvil u kterého jsem se ale neskutečně bavil. Bonusem navíc pak je fakt, že film byl vyznamenaný první cenou za režii na Mezinárodním festivalu fantastických filmů a filmů science-fiction v Terstu v Itálii. Takového úspěchu jsme se v Československu dočkali.

MONSTRUM Z GALAXIE ARKANA
(Filmové studio Barrandov / Zagrebfilm / Jadranfilm, 1981, 84 min.)
Režie: Dušan Vukotić
Námět: Miloš Macourek, Dušan Vukotić
Scénář:
Miloš Macourek, Dušan Vukotić
Kamera: Jiří Macák
Hudba: Tomislav Simonević
Návrh a výtvarná realizace monstra: Jan Švankmajer

0 Comments:

Okomentovat

<< Home