Kittenz lead the way

pondělí, ledna 16, 2006

Reptilicus

Existují dobré dobré filmy, špatné dobré filmy, dobré špatné filmy a špatné špatné filmy. Nic mezi tím. Na dobré koukáte ze samozřejmosti, na špatné proto, že vás mohou překvapit, že jednoduše mohou pobavit i jiným způsobem, než jak režisér původně zamýšlel. Baví vás toporné hlášky herců, špatné triky, stupidní střih… ale tohle všechno dohromady může fungovat. Třeba jako Shark (viz níže).

Exotika táhne. Pořád funguje jako dobrý artikl film „odjinud“ (třeba Noční hlídka jako ruská odpověď na hollywoodské blokbustery, nebo celý ten asijský boom). Zvědavost dělá své. Proto jsem přetrpěl hodinu dvacet dva minut s Reptilicusem (Sidney Pink, 1961), protože jde přece o „dánský monstr film na způsob Godzilly“.

Stručně: Je objeven ocas prehistorického zvířete, který se dokáže zregenerovat do celého ještěra. Drak jako vystřižený z germánské mytologie (i s křidýlky). Proti němu je i drak z českých pohádek krvelačná bestie. Fakt. Výtvarníkům asi moc nezaplatili, protože scéna, kdy Reptilicus žere člověka, vypadá jako….pamatujete ty Gilliamovy animace v Monty Python? Tak takhle dobře ne. Proto je to asi jen jediný ještěrem sežraný člověk ve filmu.

Jinak nulová akce a gradace děje. První polovinu filmu se ocas regeneruje, ve zbytku filmu se ho snaží zabít (už ještěra, ne ocas). Přitom film měl patrně k dispozici hodně peněz, neboť neustále operuje s armádou a její technikou, samé výbuchy, na každém rohu dělo nebo tank… Kdyby se režisér vykašlal na monstrum, co vypadá jak housenka, mohl z toho být slušný válečný film.

Můžete namítnout, že Ed Wood taky dělal špatné filmy. Jo, dělal. Ale z jeho filmů aspoň koukala velká dávka nadšení pro to, co dělal. S nezanedbatelnou porcí pokory a úcty k všem těm starým hororovým filmům (třeba Bela Lugosi a následně Woodova snaha uplatnit jakékoliv záběry ním, i když byly naprosto mimo). To ho alespoň trochu ospravedlňuje. Z téhle dánské ještěrky kouká jen zkažený den a vředy. Ne, Reptilicus je jednoznačně špatný film. A ponaučení? Image je na nic, Sidney Pink je loser a na cizí země bacha.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home