Kittenz lead the way

sobota, ledna 07, 2006

Be Sick, Listen To Nice Music(k)

Vrm Vrm koťata, s křížkem po funuse, ale přece. Nějak jsem došel k závěru, že je potřeba začít to nepřeberné množství nové muziky přebírat a posílat dál. Válí se mi v přehrávačích, počítači a tak všude kolem, prostě to budu filtrovat ven. Je škoda, že by se to nemělo dostat mezi lidi.

Pokud nejste slepí ani hluší, musí vám být jasný, že celá ta současná floutkovská scéna, co je najednou tak in, má něco do sebe. Jméno: The Liars nejsou jiní. Nebo možná jo. Něco jako chlapci z umělecké školy (fakt byli) a špína z metra (skoro na to vypadaj a zní). Něco, čemu se dá říkat art-punk nebo post-punk (sorry za ty škatulky, čtenář si žádá), zvukově viz též TV On The Radio, Yeah Yeah Yeahs, možná trochu Atari Teenage Riot, bordel a staveniště za městem plný ukrajinských dělníků. Místo: New York City. Co maj za sebou: dvě alba – They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top (2001) – víc punkovějšího brajglu, co je strašně chytlavej, protože je neohranej (upřímně řečeno, musíte si zvyknout).

They Were Wrong, So We Drowned (2004) – monotónní linky, skřeky, elektrobugr, kytary. Víc nepotřebujete. Chlapci maj rádi Halloween. Brocken Witch a hora v Alpách, spjatá se slety čarodějnic jako inspirace. Prej překlep v googlu, když hledali Broken Witch. Se stane. Oproti první desce obrat jinam. Zní jinak. Hodně jinak. Definice punku a potažmo celý desky dle Anguse Andrewa: „Udělej to, co chceš, i když nemáš ponětí, jak to udělat.“ . Pro přestavu názvy songů – Read the Book That Wrote Itself (tři minuty devět posloucháte neidentifikovatelnými zvuky podmazané kmitání tužky po papíře), If You´re A Wizard Then Why Do You Wear Glasses nebo We Fenced Other Houses With The Bones Of Our Own. Krátký názvy se vylučujou. A na obal singlu dávaj cizý obaly (Einstürzende Neubauten). Lháři.

(tu citatci jsem si půjčil ze Živlu 25, thx)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home